Skulle du tacka nej till en intervju med Breivik?

Krönika nr 3 i Journalisten

Skulle du tacka nej till en intervju med Anders Behring Breivik?

För någon vecka sedan meddelade Breiviks advokat, Geir Lippestad, att han har en väntelista till vilken en rad norska och utländska medier anmält sig. De hoppas få en intervju med den norske terroristen när restriktionerna hävs. En av tidningarna som bekräftat att de står på listan är Dagbladet från Oslo.

Saken har lett till en het debatt i Norge. Särskilt sedan Per Edgar Kokkvold, generalsekreterare för Norsk Presseforbund kastat sig ut i debatten:

– Man måste vara en idiot eller ett moraliskt blindstyre för att inte se att det vore en extrem belastning för de berörda om Brevik blev intervjuad innan rättegången, säger han i en intervju med Journalisten.no.

Han får medhåll bland annat av Stavanger Aftenposts ansedde krönikör Sven Egil Omdal som skriver att sannolikheten är stor att sådana intervjuer blir oemotståndliga scoop för tidningarna, ”scoop” som gradvis förvandlar terroristen till celebritet:

– Jag känner en stigande oro vid tanken på att han en fredagskväll kan komma att sitta och småprata hos Skavlan, skriver Omdal.

Motståndarna – de är många – menar att det inte finns en ena äkta journalist som skulle tacka nej till möjligheten att intervjua Breivik.

En sak är klar:

Förr eller senare kommer Breivik att intervjuas. Mycket talar för att det sker snart. Till skillnad från de flesta andra massmördare är han stolt över vad han gjort. Han såg dåden som politiskt nödvändiga, och vill säkert ta chansen att fortsätta mediekampanjen så fort han ges tillfälle.

Ska vi ställa upp på det?

Det är så lätt att svara ”naturligtvis inte”. Men världens samlade journalistkår kommer inte att avstå från en intervju om chansen gives. Därför är det mer konstruktivt att diskutera hur en sådan intervju ska genomföras. Vilka frågor bör ställas? Hur skona de berörda? Och hur undviker man att bli hans propagandist?

I den norska debatten finns det dem som menar att Breivik har fått säga sitt, genom sitt 1 500-sidiga manifest som han lade ut på nätet strax före attentaten. Jag håller inte med.

Jag skulle vilja läsa en skickligt genomförd intervju där hans megalomani, vanföreställningar och hat inte blåses upp och görs till huvudsaken, som i manifestet. Den reporter som kan se genom hans retorik kanske istället kan ge oss ett mer nyanserat svar på den stora frågan:

Varför?

Men jag hoppas att det dröjer mycket länge innan jag får läsa en intervju med Breivik.

Jag kommer att läsa den. Men jag kan vänta.

Besöksadress Kungsgatan 62, Stockholm Postadress Box 223 10, 104 22 STOCKHOLM E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefon 08-692 46 20 Telefontid Mån-torsd kl 09.00-17.00. Fredag kl 09.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00. Dag före röd dag kl 09.00-12.00.


Ansvarig utgivare Ola Sigvardsson