Vi öppnar dörren till friheten

Journalisten oktober 2011

"Vi öppnar dörren till friheten"

Skylten hänger på ett avflagnat balkongräcke på nedre botten. Regionalnaya Gazeta står det med kyrilliska bokstäver. Och så en pil som pekar nedåt, mot källaren.

Det känns nästan väl symboliskt när vi går ned för trapporna mot redaktionen till den fristående tidningen i staden Molodechno i västra Vitryssland. I hela landet finns det ungefär 15 fria tidningar. De lever under knappa omständigheter och hotas ständigt av indragning. Resten av pressen är statsägd.

Jag deltar i ett projekt organiserat av Fojo, för att berätta om den svenska tryckfriheten och det pressetiska systemet. Under en vecka åker vi runt i Vitryssland, besöker fyra städer, träffar journalister och chefredaktörer. Diskussionerna är livliga, särskilt när vi diskuterar konkreta publiceringar ur svenska tidningar.

Samtidigt känns det svårt att stå inför kolleger som lever under förtryck och beskriva situationen för pressen i Sverige. Ett himmelrike utom räckhåll.

Särskilt starka blir reaktionerna när jag berättar om hur kungen på 1830-talet försökte stoppa Aftonbladet genom att dra in tidningen gång på gång. De skrattar. Intet nytt under solen.

Regionalnaya Gazeta startades för 17 år sedan av Alexander Mansevitj. Den utkommer med ett nummer i veckan - vanligt för de små, fria tidningarna - och har en redaktion på fyra journalister.

Tidningen har en upplaga på drygt 6 000 exemplar. För några år sedan var den nästan dubbelt så stor, men i samband med ett val drogs tidningen in under tre månader. 6000 var de prenumeranter som fanns kvar efter blockaden.

Tidningarna övervakas av Informationsministeriet i Minsk. Om de kliver över gränsen för det tillåtna får de en varning av ministeriet. Efter två varningar förs saken till domstol, som fattar beslut utifrån en presslag. Den innehåller en rad brottsbeteckningar, till exempel "anstiftan till social oro".

En chefredaktör I en annan stad berättar om en tidning som skrev "Man kan undra om statschefen har något samvete när han fattar ett sånt här beslut". Den finns inte längre.

Ett annat sätt från myndigheterna att kontrollera de fria tidningarna är distributionen. Prenumererar gör man på posten och där finns en lista på vilka tidningar som distribueras. Åker man bort från listan - som Regionalnaya Gazeta - får man lösa distributionen själv. I staden finns det alltid sätt, men många av tidningens läsare fanns i på landsbygden. Dem når tidningen inte längre, vilket är en annan förklaring till upplageraset.

Mitt i allt detta utstrålar Alexander Mansevitj tillförsikt. Hans far och farfar var journalister och han älskar yrket. Den senaste tiden har det varit lite lättare att få ta del av information från myndigheterna. Hans journalister är till och med välkomna på de lokala myndigheternas presskonferenser.

– Och vi prövar gränserna, men med försiktighet. Vi öppnar dörren till friheten och kliver ut. Om så bara för en liten stund.

 

Besöksadress Kungsgatan 62, Stockholm Postadress Box 223 10, 104 22 STOCKHOLM E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefon 08-692 46 20 Telefontid Mån-torsd kl 09.00-17.00. Fredag kl 09.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00. Dag före röd dag kl 09.00-12.00.


Ansvarig utgivare Ola Sigvardsson