PO: Långt ifrån pressetisk kollaps

Medievärlden Maj 2011

Det är en tänkvärd debattartikel Mårten Schultz, professor i civilrätt skrivit till Medievärldens debattforum. Inte minst för att han knyter an till de pressetiska reglerna och hävdar värdet av det som står i reglernas paragraf sju:

”Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från en sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.”

Mårten Schultz aktualiserar paragrafen med anledning av det som hänt programledaren och chefredaktören Ola Lindholm. Att Expressen för ungefär en månad sedan berättade att polisen tagit ett urinprov för att se om han hade narkotika i kroppen. Och att tidningen nyligen berättat att provet innehöll bevis för kokainbruk.

Min uppfattning efter den första artikeln var att det var en mycket problematisk publicering. Att den kan vara grund för såväl pressetiskt klander som ett förtalsmål.

Att redovisa utfallet av testet var mindre problematiskt eftersom det positiva utslaget trots allt aktualiserar frågan om hans roll som förebild för barn.

Däremot blir inte publicering nummer ett mer acceptabel för att det i ett senare skede möjligen fanns skäl för att offentliggöra utfallet av knarkprovet. I det är Mårten Schultz och jag överens.

Däremot vänder jag mig emot hans beskrivning av det skedda som ”pressetikens kollaps”. Det har alltid skett avsteg från pressetiken. Det här handlar om svåra beslut och det är lätt för en utgivare att gå över gränsen när man ska avgöra hur tungt allmänintresset väger mot den enskildes behov av skydd och önskemål om anonymitet. Och när ett sådant avsteg sker ska det diskuteras och kritiseras. Precis som sker i den debatt som pågår.

Trots all detaljinformation om känsliga frågor som finns på nätet, är viljan stark hos alla de utgivare jag mött att leva upp till en ansvarsfull hållning. I de allra flesta dagstidningar finns en stor återhållsamhet med att publicera namn på personer som hamnat i besvärliga omständigheter.

Den intressanta tendensen är inte att medier med ansvarig utgivare dragits med i den vilda western som nu utspelar sig i den oreglerade delen av internet. Det intressanta är att detta har påverkat så lite som det faktiskt har gjort.

Ola Sigvardsson

Allmänhetens Pressombudsman (PO)

Besöksadress Kungsgatan 62, Stockholm Postadress Box 223 10, 104 22 STOCKHOLM E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefon 08-692 46 20 Telefontid Mån-torsd kl 09.00-17.00. Fredag kl 09.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00. Dag före röd dag kl 09.00-12.00.


Ansvarig utgivare Ola Sigvardsson