Vridna förstasidor ger förljugen bild

Journalisten oktober 2013

Det är snart dags nu. Estelle ska ha ett syskon.

Som vanligt är det välinformerade Se&Hör som bjuder på nyheten. Men det har varit lite trögt i portgången.

Redan i januari spådde Häxan Rosie att den lyckliga tilldragelsen skulle äga rum i augusti. Så blev det ju inte, men även den bästa häxa kan ju ha fel någon gång.

Men skam den som ger sig.

I nummer 21 från den 15 maj är huvudrubriken på förstasidan Har satt på sig mammakläder igen – Här döljer Victoria magen. Det hela illustreras med en glad prinsessa som ser ut att knäppa sin kappa. För att vi inte ska missa var den kungliga livmodern på ett ungefär är placerad är Victorias mage inringad med röda streck.

Att något verkligen var på gång framgick av förstasidan på Se & Hör två nummer senare. På huvudbilden syns mamma Victoria med en allvarlig Estelle på armen. Rubriken lyder Tackar experten för Estelles syskon – Victoria gravid tack vare kliniken.

Att kungahuset skulle säkra tronföljden med provrörsbefruktning verkar kanske inte helt sannolikt, men Se & Hör brukar ju vara väl underrättade.

Texten i tidningen ger förklaringen. År 1997 genomgick kronprinsessan en behandling av anorexiexperten Annika Kahm på en klinik i USA. Tidningen konstaterar:

”Hade inte Victoria kommit över sina anorexiproblem, om hon fastnat i sjukdomen och fortsatt att svälta sig själv, så skulle hon heller inte kunnat bli gravid och få sin älskade dotter Estelle, 1, med prins Daniel, 39. Nu längtar kronprinsessan efter att skaffa ett nytt syskon till Estelle. Enligt rykten är det redan på gång. Och den hon har att tacka för det är åter igen Annika Kahm.”

Men man kan ju råka ut för bakslag. Omslaget till sista septembernumret av tidningen pryds av en bild på en sorgsen prins Daniel som kramar sin fru. Rubriken lyder Daniel tröstar Victoria – Babydrömmen sprack.

Den som oroas av att hon drabbats av missfall kan emellertid ta det lugnt. Inne i tidningen finns ett reportage från prinsessan Lilians begravning. Kronprinsessans sorg är, enligt tidningen, att Lilian inte kommer få se Estelle och hennes syskon växa upp. Babydrömmen sprack.

Det är naturligtvis störande för alla som är intresserade av god journalistik att de här så kallade nyheterna antingen inte är belagda, påhittade eller, som på förstasidorna, vridna så att de signalerar något helt annat än vad som står inne i tidningen. Även om det möjligen är en outtalad överenskommelse med läsarna av tidningen att det får vara så, ger det en skev och förljugen bild av de personer som utsätts för uppmärksamheten.

Det är naturligtvis inte en kränkning att påstå att någon i offentligheten kanske är gravid. Däremot är det ett intrång i privatlivet. Och då är vi där igen: hur stor är den privata sfären för en kronprinsessa? Även för de mest offentliga personer brukar hälsa och olika aspekter på reproduktion höra dit. Även om det kan diskuteras var gränsen går för Victorias privatliv har hon rätt till en rimlig behandling, där sanning snarare än fantasier får styra.

För övrigt önskar jag kronprinsessan all lycka med barnalstrandet. Om hon vill ha några fler.

Besöksadress Kungsgatan 62, Stockholm Postadress Box 223 10, 104 22 STOCKHOLM E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefon 08-692 46 20 Telefontid Mån-torsd kl 09.00-17.00. Fredag kl 09.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00. Dag före röd dag kl 09.00-12.00.


Ansvarig utgivare Ola Sigvardsson