Hur man gör en PO-anmälan fr 2012-04-10

Om du känner dig personligen förfördelad eller kränkt av något som stått i en tidning kan du göra en PO-anmälan.

Det finns tre krav:

1. Artikeln ska ha varit publicerad i en tryckt periodisk skrift. PO kan även pröva vissa nättidningar. Det gäller nättidningar som finns representerade i Pressens Samarbetsnämnd eller som aktivt har anslutit sig till det pressetiska systemet.

2. Anmälaren ska vara personligen berörd av den publicering som anmäls. Det innebär vanligen att man skall vara namngiven eller på annat sätt utpekad.

3. Publiceringen ska ha skett inom tre månader från den dag anmälan inkom, om inte särskilda skäl föreligger.

Anmälan kan göras i ett brev per post eller som E-anmälan

  • Ange namn och adress samt gärna även telefonnummer och
    e-postadress.
  • Ange tidning, publiceringens rubrik och publiceringsdatum.
  • Skicka helst med ett urklipp eller en kopia av publiceringen.

Skriv så kortfattat som möjligt vilka uppgifter i publiceringen som är kränkande för dig och varför du känner dig illa berörd av den anmälda publiceringen. Dölj inte dina känslor om du är arg eller ledsen över vad som stått.

Om anmälan gäller en nätpublicering måste du själv skicka med en utskrift eller en skärmdump av det som anmäls, där publiceringsdatum framgår.

Du får gärna använda ombud för att göra en anmälan. Det kan vara t ex en släkting, vän, arbetskamrat eller ett juridiskt ombud. Ett ombud måste alltid skicka med en skriftlig fullmakt från den för vars räkning PO-anmälan görs.

Besöksadress Kungsgatan 62, Stockholm Postadress Box 223 10, 104 22 STOCKHOLM E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefon 08-692 46 20 Telefontid Mån-torsd kl 09.00-17.00. Fredag kl 09.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00. Dag före röd dag kl 09.00-12.00.


Ansvarig utgivare Ola Sigvardsson